Kulak Estetiği

Kulak Estetiği (Kepçe Kulak Ameliyatı)

Kepçe kulak ameliyatı, bazı kişilerde dış kulak kıkırdağının bükülmesi ile doğuştan veya sonradan oluşan sebeplerden kaynaklanan rahatsızlıkları ortadan kaldıran bir uygulamadır. Kepçe kulak ameliyatı ile ilgili yanlış bir algı, bu durumdaki kişilerin 18 yaşına kadar beklemesi gerektiğidir. Ancak yaş ne kadar küçükse bu tür ameliyatlar o kadar başarılı olacaktır. Dolayısıyla bu tür bir operasyon için 18 yaşını beklemeye gerek yoktur. İnsanın fizyolojik gelişimi düşünüldüğünde kulak kepçeleri hızla büyüyen bir organdır. Kulak kepçesi üç yaşında bir çocukta %83, 10 yaşında bir çocukta %93 oranında gelişir. Kepçe kulak ameliyatı için yaş kriteri yoktur.

Operasyon

Kepçe kulak estetiği, dış kulağa doğru ve makul bir şekil verilerek var olan şekli bozmadan yapılan birçok tekniği içerir. Kepçe kulak estetiği, kıkırdak dokusuna girilerek kulak arkasından yapılan küçük bir kesi ile kıkırdak dokusuna uygun bir şekil verilerek yapılır. Bu uygulama ile düzeltilen kıkırdak dokusunun deforme olmaması ve kalıcı dikişlerle sabitlenmesi sağlanır. Kepçe kulak estetiği, kulak derisi kesisi açılmadan direkt kalıcı dikişlerle de yapılabilir. Ancak bu birincisine göre daha sağlıksız bir yöntemdir. Çünkü bu dikişler bir süre sonra deforme olabilmekte ve kulak eski haline dönebilmektedir.

Ameliyattan sonra hastanın uyurken yüksek bir yastıkla sırt üstü yatması önerilir. Ameliyattan sonra bir veya iki hafta içinde spor yapmak, ani hareketler yapmak, yük taşımak gibi aktiviteler yasaktır. Ameliyattan yaklaşık 2 veya 3 gün sonra kulaklar bandajlı kalır. İyileşme sürecinde dış kulak kıkırdağı şişer ve kızarır. Bu durumda, endişelenecek bir şey yoktur. İyileşme sürecindeki doğal durum budur. Kepçe kulak estetiği yazın yapılıyorsa güneş koruyucu krem ​​kullanımından hasta faydalanmalıdır.

Kepçe kulak ameliyatı sonrası hastalarda sık görülen şikayetler kulak derisi altında kan birikmesi ve kulak derisindeki kan dolaşımının bozulmasıdır. Bu belirtiler ağrıya neden olabilir. Bu yüzden ameliyattan sonra doktorlar enfeksiyon ve ağrı kesici için antibiyotik uygularlar. Ameliyattan sonra 2 veya 3 gün kulağın bandajlı kalması gerektiği için kulağın suyla temas etmemesi önemlidir. Bandajın etkisiyle bu bölgede kaşıntı da olabilir. Ancak hastalar kaşıntının şiddeti ile karıştırılmamalı ve dış kulak kıkırdağına dokunulmamalıdır.

Hastanın yaşına göre operasyon yöntemi ve detayları belirlenir. Hasta küçük bir çocuk ise bu operasyon genel anestezi ile yapılır. Çocuk 15 yaş ve üzerinde ise lokal anestezi ile yapılır. Ameliyattan sonra hasta hemen ayağa kalkıp yürüyebilir. Yukarıda belirtildiği gibi uyku sırasında sadece uyku pozisyonuna dikkat edilmelidir.